Sugar

Захарта е незамръзващ компонент, който спира процеса на замразяване по естествен начин. С  други думи прави сладоледа мек и кремообразен. Ако сложим мляко и сметана във фризера ще получим лед, ако добавим захар-нещата се променят!

Съществуват различни видове захар и подсладители, първите са натурални, вторите са изкуствени. Когaто срещнем слогана “без захар”, това означава, че даденият продукт съдържа единствено и само подсладители, поне такъв е законът в Европа. У нас нещата са малко по-различни и често много от нас подразбират, че когато нещо е без захар то непременно е полезно, защото не съдържа познататa ни бяла захар. За съжаление истината не е точно такава!

Ще се опитаме да разгледаме най-разпространените захари и подсладители, обяснявайки защо и с какво избираме да работим.

 

#1: Сакароза или бяла захар от захарно цвекло:

Това е онзи вид захар, с който бабите ни правят кекс всеки път. Захарното цвекло е основната култура за производство на захар в Европа и в България, включително. Неговата употреба е сравнително нова, за разлика от захарната тръстика. Andreas Marggraf, професор по физика в Берлин, е първият, който извлича захарта от захарното цвекло през 1747г. Първата захарна фабрика пък е в Полша, а днес най-големите производители на захарно цвелко са Франция, Германия, Русия, Украйна и САЩ. Само 20% от световното производство на захар идва от захарно цвекло, останалите 80% са от захарна тръстика.

Захарното цвекло се обработва по следния начин: измива се, реже се на малки ленти  и се изсипва във вода с температура между 60-80 °C.  Получава се т. н меласа, която има тъмно кафяв цвят и съдържа много органични елементи и ензими, които трябва да бъдат премахнати. Следва процес на пречистване идентичен от химична гледна точка с този на минералните води на пазара. Получава се прозрачен сироп, след което чрез изпарение и кристализация се произвежда и самата захар.

#2: Тръстикова захар

Тръстиковата захар заедно с меда дълги векове наред са били единствените източници на сладкия вкус по света. Още през Античността различни племена в Нова Гвинея я отглеждали. През III век индийските и персийските търговци я пренасят в Египет. Арабите я разпространяват из Средиземноморието. Самта дума захар идва от санкритската дума  “sarkara” и означва пясък. Процесът на производство е сходен с този на захарта от захарно цвекло. Важно е да се подчертае обаче, че тръсктиковата захар, за разлика от захарта от захарно цвекло,  не е веган,  тъй като при самото избелване на меласата се използва въглен от животински произход. Тръстиковата захар, която предлагаме на нашия сайт е със сертификат за 100% веган продукт.

#3: Кафява захар:

Това е тръстикова захар, която след като е получена бива “оцветена” естествено с меласа или онзи сироп, който се получава при една от стъпките, която вече обяснихме,  при обработване на захарната тръстика. По често обаче оцветяването става с Е150c-синтетичен оцветител, който придава карамелен цвят на обикновената захар от захарно цвекло. Ако разтворите една лъжица кафява захар в хладка вода и я оставите да постои, ще видите, че водата ще се боядиса, а захарта ще стане отново бяла. Става въпрос за маркетинг и нищо повече!

 

#4: Мусковадо:

Представлява тръстикова захар, която при самия процес на изпаряване на меласата бива непрекъснато бъркана на ръка, формирайки тази типична пясъчно-гранулестта структура. От хранителна гледна точка има интересен вкус, който не е подходящ за всяка рецепта. Смята се, че е по-малко рафинирана и съдържа повече минерали. Интересно е да знаем, че когато консумираме захар тялото ни губи минерали, т.е чисто научно няма как да си ги добавим от какъвто и да е вид захар. За да балансираме това, ние избрахме да вложим ядкови пасти и разтворими фибри в нашия сладолед, по този начин даваме на тялото си, онова което му взимаме.

 

#5: Фруктоза:

Истинското име на фруктозата всъщност е левулоза и по произход няма нищо общо с плодовете или с други думи фруктозата не се извлича от захарта, която се съдържа в плодовете! Това е огромна индустриална лъжа, в който, обаче,  много хора вярват.  Фруктозата не е подходяща и за диабетици, въпреки че масово се твърди точно обратното. Естествени източници на фруктоза са единствено плодовете, зелнчуците и меда, ето защо ние не използваме “плодова захар” в пакетче за нашите сладоледи.

#6: Глюкозо-фруктозен сироп:

Глюкозо-фруктозният сироп се извлича предимно от нишестето в царевицата и е много по-малко сладък от обикновената захар. Използва се в много индустриални храни, включително сладолед, и напитки. В Съединените Щати се смята за причинител номер едно на болести като диабет, наднормено тегло и инсулинова резистентност. Поради тази причина FDA и USDA настояват да бъде изключен от много храни, които го съдържат: напитки, сладоледи десерти, снаксове. Ние категорично смятаме, че този продукт няма място в Savina gelato.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *