Човешката емоция зад този проект

Създадохме проект, в чиято основа стои човекът.

Мечтаехме да правим истински натурален сладолед - без готови смеси, оцветители и палмова мазнина. Направихме го! След време осъзнахме, че искаме да ви предложим един по семпъл сервиз и започнахме да мислим в тази насока. Една вечер седяхме на дивана във вкъщи, гледайки любимия Фелини и ни се дояде адски много джелато. Вече не можехме да си позволим индустриален продукт. Беше забранено, въпрос на принцип! Така се роди една нова идея - ще демократизираме доставките на занаятчийски сладолед!

Събуждаме се сутрин, кога с настроение, кога не и тичаме към лабораториума. Изпиваме първото си кафе за деня там и се залавяме на работа. Всички плодове, трябва да се измият, обелят и пасират. Млякото и сметаната се пастьоризират на ниска температура, за да убием опасните бактерии и запазим добрите. Отделяме белтъците от жълтъците и започваме от ванилията. Разцепваме шушулката на две с остър нож и изгребваме с лъжица семената, почти сме готови с първият си вкус. Измерваме внимателно количеството захар, за да създадем вкусен и балансиран сладолед. Продължаваме с обработката на шоколада, лешника, шам фъстъка…

Идва ред и на двата вкуса на месеца. Те са вдъхновени от нашите пътешествия. Когато пътуваме запечатваме всеки аромат. Така се раждат странни комбинации като Тарт татен с Calvados и Crème Fraîche или пък шоколадов Bônet с домашни амарети.

След като сме направили всички млечни сладоледи започваме с веган линията си. Знаем, че много от вас не могат да консумират животински продукти поради етични или здравословни причини. Именно затова искахме да създадем веган вкусове, които да не отстъпват на млечните по консистенция и вкус. Формулата беше трудна, но я открихме.
За да направим сладоледа си още по полезен към всеки веган вкус добавихме естествени фибри от баобаб. По този начин нашето тяло обработва по-лесно захарта и не я натрупва като мазнина, в случай, че не я изразходим.

Вече сме направили почти всички сладоледи за деня, отделяме кантите, които са за продажба на място и затваряме на ръка всеки един вкус сладолед в 100% биоразградими опаковки, които по-късно ще бъдат на вашия адрес!

Савина Николова

Савина Николова

GELATO & PASTRY CHEF

За мен няма по-хубаво усещане от това да видя усмивката на едно дете, когато подавам в ръцете му фунийка със сладолед. В този момент разбирам, че хората сме в състояние да предадем необикновен тип емоции чрез храната. След като завърших бакалавър и магистратура реклама и масови комуникации в Италия, избрах да правя занаятчийски сладолед, защото е моето нещо и ме прави истински щастлива. Започна едно дълго пътешествие, на което се отдадох изцяло. Имаше моменти, в които не знаех къде точно живея, защото постоянно пътувах между срещи, семинари и курсове. Целта, обаче, беше една - искам да правя най-добрият натурален сладолед в света, не искам и да чувам за готови бази и НЕ, няма да работя с индустриални смеси!